"Det leste i livet er gratis" - boktips


Det leste i livet er gratis






EIN BLOGG MED BOKTIPS 

Vi vil anbefale lesetipsbloggen vår "Det leste i livet er gratis". Bloggen er eit samarbeid mellom bibliotekarane frå Skjåk, Lom, Sel, Lesja og Dovre

Det er ingen som har overordna redaktøransvar, kvar bibliotekar står for sine anbefalingar.

Ettersom biblioteka ligg i både nynorsk- og bokmålkommunar, vil teksta i innlegga veksle mellom begge skriftmåla.



 
Denne veka er det Oddlaug frå Dovre som har lagt ut sitt boktips

"De forvillede" av Amin Maalouf
 
Det har gått 25 år siden Adam dro fra hjemlandet Libanon og slo seg ned i Frankrike. En dag får han telefon om at hans beste venn fra ungdommen, Mourad, ligger for døden. Selv om de to ikke har snakket sammen på alle disse årene bestemmer Adam seg for å reise. Han håper at de to kan forsones, men Mourad dør før han kommer fram.

Adam og Mourad hørte i ungdomsårene til i en fargerik vennegjeng . Vennene hadde ulik bakgrunn og tro, men fellesskapet var sterkt og samfunnet var også preget av fredelig sameksistens.

Nye politiske strømninger i landet førte til at freden ble etterfulgt av forfølgelse og maktmisbruk. Venneflokken ble splittet og mange av dem reiste ut. Mourad var en av dem som ble værende.

Adam bestemmer at han vil prøve å samle de gamle vennene. Livene har artet seg svært forskjellig, men han får oppsporet alle. Gjennom brevvekslingen han fører med dem kommer de enkeltes motiver for å reise eller bli fram.

Boka beskriver konflikter mellom øst og vest og mellom religioner og folkeslag. Samtalene mellom de gamle vennene blir diskusjoner om svik, hevn og tilgivelse, og kjærlighet, troskap og utroskap.
Boka gjorde inntrykk på meg. Amin Maalouf forteller mesterlig om mennesker som er berørt av og må leve med konsekvensene av kriger og konflikter. Hvem gjorde det rette? De som ble igjen har krigens blod på hendene, men kan de  som rømte landet og lot de andre i stikken frikjennes?
 
Oddlaug Espe Hammerstad
Dovre folkebibliotek

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

TV-spel i biblioteket

Trylleshow og leseglede